Vårdbolag stämmer landsting i ambulanskonflikt

1:18 min

Konflikten kring ambulansdirigeringen i Uppsala och tre andra landsting trappas nu upp ytterligare - nu i flera domstolar. Vårdbolaget Medhelp stämmer landstingen på 25 miljoner - men blir motstämda. Samtidigt fick Medhelp ett bakslag i Förvaltningsrätten.

– Det här är en logisk följd av den konflikt vi haft kring avtalet, säger Geir-Erik Hyvärinen som är kommunikationschef på Medhelp, det företag som i dag har uppdraget att larma ut ambulanser i Uppsala, Västmanland, Sörmland och Gotland.

Det är samma gamla konflikt som nu tar sig nya uttryck. Bråket handlar om att Medhelp anser sig få för lite pengar för uppdraget att larma ut ambulanser i fyra landsting. Orsaken: att larmcentralerna har fått ta emot fler samtal än vad det stod i upphandlingsunderlaget.

Nu stämmer därför Medhelp de fyra landstingen - bland annat Uppsala - på 25 miljoner kronor.

– Det är naturligtvis aldrig bra om det blir konflikter. Hela den här processen är väldigt olycklig, säger Nina Lagh som är moderat landstingsråd i Uppsala.

Landstingen menar att Medhelp inte ska ha mer pengar än vad avtalet de själva har skrivit under säger. När Medhelp nu stämmer landstingen för att få mer betalt så tänker landstingen motstämma Medhelp på grund av att de inte har levt upp till avtalet. Avtalet säger nämligen att alla larmsamtal ska besvaras inom 30 sekunder - vilket Medhelp inte helt har levt upp till.

Så stämning och motstämning - nu är det upp till Tingsrätten att reda ut vem som har rätt.

– Såna här processer kan ta lång tid - allt från några månader till år.

Är det värt det?

– Ja, det är så mycket pengar det handlar om, säger Geir-Erik Hyvärinen som är kommunikationschef på Medhelp

Men i dag åkte Medhelp också på ett bakslag. Förvaltningsrätten stoppar inte landstingens nya avtal med SOS Alarm. Det har redan tecknats och betyder att SOS tar över ambulansutlarmningen i november. Medhelp har krävt att domstolen tillfälligt stoppar upphandlingen - men det säger förvaltningsrätten i dag nej till.

Men det kommer senare ett nytt domstolsbeslut från Förvaltningsrätten som ska svara på frågan om det juridiskt var rätt eller inte att direktupphandla från SOS.

Och så ska Tingsrätten avgöra om det är Medhelp eller landstingen som inte har följt avtalet.

Martin Hult
Kristin Axinge Jaslin