Allt längre kö för äggdonation i länet

Barnlösa par som står i kö för äggdonation i Uppsala län får vänta längre idag än för ett år sedan. Tidigare har väntan varit ett halvår. Nu kan den vara upp till ett år.

Anledningen till väntetiden för barnlösa par i Uppsala län har ökat den senaste tiden är brist på äggdonatorer. Idag kan det ta upp till et år att stå i kö.

Per-Olof Karlström, överläkare på Reproduktionscentrum vid Akademiska sjukhuset, säger till Upplandsytt att man skulle kunna ta emot många fler donatorer än man gör idag. Men det är svårt att få kvinnor att donera ägg.

På reproduktionscentrum försöker man på olika vis att få fler att donera ägg. Ett sätt är att lägga ut infomationsblad på blod- eller mödravårdscentraler eller sätta in anonser i tidningar. Ett annat att få personal på vårdcentraler att informera sina patienter ommöjligheten till donation.

Sedan det blev tillåtet med befruktning via äggdonation i Sverige för två år sedan har fyra barn fötts på Akademiska sjukhhuset efter äggdonation. Sammanlagt i Sverige har 13 barn fötts efter äggdonation.

För att kuna donera ägg ska en kvinna vara under 36 år och ha egna barn sedan tidiagre. Idag står 300 par i kö för att ta emot donerade ägg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".