1 av 2
Olle Terenius, SLU. Foto: Sanna Richter / SR
2 av 2
Else Nygren. Foto: Sanna Richter / SR

Uppsalaforskning publiceras på Wikipedia

0:57 min

Några Uppsalabor använder det internetbaserade uppslagsverket för att få fakta, läsa mer om något intressant eller förklara ord man inte förstår. Men man litar inte på uppgifterna till hundra procent. För Olle Terenius på SLU är internetsajten en arena för forskare att sprida sin forskning, och enligt lektor Else Nygren fungerar Wikipedias självrättande system bra.

- Det borde vara så att de som vet mest om ett ämne också är med ute och skriver. Svåra saker om speciella förhållanden, speciella proteiner eller speciella saker inom ekologi, då är det bra om forskarna är där ute och skriver, säger docent Olle Terenius.

På universiteteten har man tre uppgifter; forskning, undervisning och samverkan med det omgivande samhället. Denna den tredje uppgiften tycker Olle Terenius kan uppfyllas genom att man lägger ut forskningen på nätet.

- Absolut, och en sak som börjar bli väldigt viktig nu är det som kallas "Wikipedia Zero". Det gör Wikipedia gratis för låginkomstländer, så nu kan till exempel afrikanska forskare här kan lägga upp sin forskning om till exempel en sjukdom på boskapen eller en ny insekt som drabbar grödorna, då vet folk i byarna vad de ska göra och vad som är fel, säger han.    

Vem som helst kan lägga upp information på Wikipedia, man kan gå in i andras artiklar och rätta eller skriva om. För forskning säger reglerna att det ska vara verifierade resultat som läggs ut och det ska finnas publicerade artiklar att länka till. Frågan är då, hur tillförlitligt är Wikipedia?

- Tanken är att det ska vara ett självrättande system och i princip fungerar det där ganska bra, säger Else Nygren, universitetslektor vid institutionen för informatik och media. 

- Man gjorde en utvärdering 2005 och jämförde ett antal artiklar "Encyclopaedia Britannica" som är det mest trovärdiga uppslagsverket av alla kan man säga. Då såg man att det var ungefär lika många fel i Brittanica som på Wikipedia. Strax under tre fel per artikel i Brittanica och strax över tre fel i artiklarna på Wikipedia, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista