1 av 13
Ramona Karlsson och Miriam Walfridsson efter historiska segern i rally-SM. Foto: Kim Nelson/Sveriges Radio
2 av 13
Ramona Karlsson gör v-tecken. Foto: Kim Nelson/Sveriges Radio
3 av 13
Ramona Karlsson i rallybil, intervjuas av Per-Henrik Johansson. Foto: Kim Nelson/Sveriges Radio
4 av 13
Jerker Axelsson och Mattias Andersson i bil 21. Blir det vinst? Foto: Nils Lundin/Sveriges Radio
5 av 13
Fredrik Åhlin, Värmlands KC, i bil 26. Foto: Kim Nelson/SR
6 av 13
Dick Wicksell intervjuas av Per-Henrik Johansson, rally-SM. Foto: Kim Nelson/Sveriges Radio
7 av 13
Sveriges Radio intervjuar Dick Wicksell. Foto: Kim Nelson/Sveriges Radio
8 av 13
Långa köer med bilar vid rally-SM i skogen. Foto: Kim Nelson/Sveriges Radio
9 av 13
Sveriges Radios reporter Christer Andersson förbereder sig för SS6 Fiby, Rally-SM Uppsala 2013. Foto: Nils Lundin/Sveriges Radio
10 av 13
Bil 22 med Hasse Gustafsson vid ratten når Vaksala torg och har gjort sitt för i dag. Foto: Nils Lundin/Sveriges Radio
11 av 13
Henrik Boivie i sin Ford Escort av modell äldre på väg upp på startrampen på Vaksala torg. Foto: Kim Nelson/Sveriges Radio
12 av 13
Rallycentret vid UKK i Uppsala. Foto: Kim Nelson/Sveriges Radio
13 av 13
Vi har inga rallybilar när vi är ute och bevakar rallyt. Med ett par såna här sändningsbussar rapporterar vi direkt från pulsen ute längs rallysträckorna. Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio

Ramona Karlsson historisk vinnare i Rally Uppsala

3:21 min

På sista sträckan, SS9 Flymyra, så blev det dramatik. Ramona Karlsson, Falköping, vann rally-SM-finalen i Uppsala, 1,8 sekunder före Fredrik Åhlin. Ledaren inför sista sträckan, Trollhättans Jerker Axelsson, fick punktering. Och i och med vinsten är Ramona historisk. Det var första gången i modern tid som en kvinna vann den tyngsta klassen i ett rally-SM.


   

– Tack så mycket, det känns fantastiskt roligt. Jag tror inte jag riktigt förstått att vi tog hem totalsegern. Först och främst var jag jättenöjd med att säkra SM-silvermedaljen men att vinna hela rallyt var en jättefin bonus, säger Ramona Karlsson.

Vet du att du är historisk?

-- Jag har inte hunnit tänka så långt.

Det har funnits framgångsrika rallykvinnor tidigare, som Ursula Wirth och Pernilla Walfridsson, men ingen av dem har lyckats med det här.

– De var grymma, och att få jämföra sig med dem är jättehäftigt.

Jag tycker jag ser en tår i ögat?

– Det har varit några stycken, kan jag säga. Vi är så glada i hela teamet, sammanfattade Ramona Karlsson.

Kartläsaren Miriam Walfridsson var förstås också glad.

– Jag har haft det väldigt bra. Det har varit extra pirrigt, men man måste åka som man brukar göra. Det är inget annat att göra, sade hon innan prisutdelningen.

Var det jobbigt sista sträckan, ni ledde ju inte inför slutet?

– Man måste bara åka sitt eget race, hitta självförtroendet. Det här är det bästa som hänt i rallylivet, det är riktigt stort! sade Miriam Walfridsson.

Tyngst på slutet var det för Jerker Axelsson, SMK Trollhättan. Han ledde inför slutsträckan men fick punktering på SS9 Flymyra och föll ner till åttonde plats.

Mats Thorszelius, och kartläsare Tomas Thorszelius blev bästa uppländska ekipage, de klättrade på sista sträckan och kom trea i klassen för trimmade fyrhjulsdrivna bilar.

– Vi har försökt, vi fick en punktering i dag som ställde till det. Vi fick inte den fart vi behöver. Vi får bättra oss till nästa år, sammanfattade Mats Thorszelius.

Publikmässigt är det svårt att säga hur många som varit ute, men enligt polisen och arrangören så är känslan att det var mer folk i år än det var på SM-rallyt 2012, och då var det ungefär 60 000 människor ute längs med sträckorna.

Christer Andersson
Erik Thyselius

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista