Foto: Erik Thyselius/SR

Politiker vill ha speciella akutläkare

"Skulle kunna bidra till kontinuitet och trygghet"
1:42 min

Att det är oerfarna läkare på barnakuten i Uppsala har Upplandsnytt rapporterat om. Men också vuxenakuten går runt på läkare som är under utbildning. Nu vill politiker i både blocken i Uppsalas landsting att akutmottagningarna stärks upp med akutläkare, vilket inte finns i dag.

– Styrkan med akutläkare är att de skulle kunna bidra med en kontinuitet och trygghet.

Finns inte det i dag?

– Det är den kontinuiteten som varit kraftigt kritiserad. Och det är därför det har varit hög omsättning på personal på akuten, säger Vivianne Macdisi som är landstingsråd för Socialdemokraterna.

I dag går akutmottagningarna runt på oerfarna läkare. Helt nyutbildade som tar emot barn med brutna ben på barnakuten. Och akutmottagningarna för vuxna - både i Uppsala och Enköping - går runt till stor del på AT- och ST-läkare - alltså läkare som är under utbildning.

Ett problem är att erfarna läkare ofta inte vill jobba på akuten. Det säger Martin Wohlin som forskar, undervisar och jobbar som läkare på Akademiskas akutmottagning.

– Jag tror inte att erfarna läkare uppskattar att jobba på akuten. Dels därför att det har hänt så mycket i akutsjukvården de senaste tio åren. Den är så slipad och strömlinjeformad nu. Så har man inte varit där på några år så står man sig ganska slätt. Det skapar en olust och otrygghet att jobba på akutmottagningen, säger Martin Wohlin.

Förra året la Akademiska sjukhuset ner sitt projekt att utbilda akutläkare - alltså läkare som är specialister på just akutsjukvård. Detta för att spara pengar.

Men nu är socialstyrelsen på väg med ett förslag om att det ska utbildas just akutläkare i Sverige. Det är något som också folkpartiets landstingsråd Lina Nordquist vill ha - för patienternas skull:

– Då skulle patienten få ett helhetsgrepp. Man skulle behöva träffa färre personer på akuten - eftersom alla akutläkare är utbildade på alla typer av patientfall. Så är det ju inte i dag, säger Lina Nordquist (FP), ordförande för produktionsstyrelsen i Uppsalas landsting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".