Förnedrande koppling på Norrtäljeanstalten

En fånge på Norrtäljefängelset har JO-anmält kriminalvårdarnas användning av vad han kallar ”hundkoppel” vid transporter.

Sedan slutet av förra året använder vårdarna på anstalten en läderrem i stället för handfängsel för att koppla ihop fångvaktaren och den intagne.

Anstaltschefen Hans-Olof Larsson säger att han ännu inte vet om det här är lagligt.

- Nej, det vet vi inte, men samtidigt uppfyller vi kravet att vi ska vara ihopsatta med den intagne, säger han.

Internerna på Norrtäljeanstalten har en annan uppfattning. Den nya uppfinningen - en 70 centimeter lång läderrem som surras mellan den intagnes arm och fångvaktarens har JO-anmälts.

Flera interner hävdar att de blivit kränkanden och förnedrande behandlade. En fånge ska till exempel ha blivit ryckt i remmen och blivit kallad för ”Fido” av sina fångvaktare.

Så här var det inte tänkt. Det försäkrar anstaltschefen Hans-Olof Larsson.

- Det där tar jag definitivt avstånd från. Det ska skötas som alla annan hantering när det gäller intagna. Det ska skötas med beaktande av den intagnes människorvärde, säger han, och det förväntar jag mig att det gör också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".