Vatten från reservvattenverk. Foto: Anders Wiklund/Scanpix

Försvaret skeptiskt till Ärna som miljöbov i vatten

1:21 min

Miljögifterna som upptäcktes i Uppsalas dricksvatten för ett år sedan har, som P4 Uppland tidigare berättat, fortfarande inte kunnat renas bort. Kommunen tror att föroreningarna kommer från Ärna flygplats och brandsläckningsskum som kan ha använts där tidigare.

Men trots att försvarsmakten nu själva har upptäckt spår av miljögifterna i marken vid Ärna, menar chefen för försvarsmaktens miljöprövningsenhet, Folke Borg, att det inte betyder att det kommer därifrån.

-- Det finns vissa föroreningar som kan härledas till tidigare brandövningsverksamhet, som i och för sig avslutades för cirka 20 år sedan. Men det finns en del kvar i marken.

Betyder det att miljögifterna som finns i Uppsalas dricksvatten kommer från Ärna från början?

– Det kan vi definitivt inte fastställa utifrån de utredningar som är gjorda hittills. Och man ska komma ihåg att det finns en mängd olika tänkbara källor för den här typen av kemikalier, textilverksamhet och diverse annat sådant.

– Bara en sådan enkel sak som att man tvättar kläder som är försedda med vattenavstötande tyg ger ju ifrån sig den här typen av kemikalier.

Har det funnits någon sådan verksamhet i så pass stor skala som skulle kunnat orsaka de här föroreningarna i drickvattnet?

– Det är en fråga som kommunen och Uppsala vatten måste ta reda på.

När blir ni klara med era utredningar?

– Det kan vi inte säga idag. Vi har tagit det här i olika steg och det är tämligen komplicerat att ta reda på hur vatten och eventuella föroreningar rör sig nere i marken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista