Moderaterna sämst på etnisk mångfald i rättssalen

Trots att moderaterna har över tjugo nämndemän vid tingsrätterna i Uppland, finns ingen med utländsk bakgrund. Och bakgrunden kan påverka ditt straff, visar forskning.

Moderaterna har sjutton nämndemän i Uppsala tingsrätt och en handfull i Tierp och Enköping. Nämndemännen utses av de politiska partierna, och moderaterna är det partiet som inte har någon med utländsk bakgrund, trots att de har såpass många nämndemän. Karolin A Johansson, som sitter i moderaternas valberedning, tycker inte att de ska ändra på det.

- Nej det tycker jag inte. Jag utgår från att jag fått mina uppdrag på grund av min kompetens. Andra medlemmar i moderaterna skulle vara ganska ledsna om de fått en plats för att de var ett alibi för att fylla en kvot, säger hon.

- Kunde man göra en jämförelse så tror jag att invandrarungdomar nog får längre straff, säger Leif Erickson, advokat som ofta företräder ungdomsbrottslingar.

Forskning visar att ungdomsbrottslingar döms till allt hårdare och längre straff, och en orsak kan vara skillnaden i bakgrund mellan dels de som dömer och de som ska dömas.

Det handlar mycket om vSom vi berättade i Upplandsnytt imorse visar forskning att bakgrunden ge längre och hårdare straff - bland annat när det handlar om ungdomsbrottslingar. En som företräder dom är advokat Leif Erickson.

Det kan handla om vilket intryck man ger, till exempel hur bra man kan förklara sig.

Kontakta reportern:

maud.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".