Alla inte lika inför lagen

Alla människor är kanske inte lika inför lagen. Det medger nu Eva Lundström som är chefsåklagare i Uppsala.

Upplandsnnytt har tidigare berättat att fel bakgrund kan leda till att du döms hårdare i rättssalen, vilket både forskning och företrädare för rättsväsendet anser.

Av 27 åklagare i länet finns bara en med utländsk bakgrund. Eva Lundström är deras chef.

- Ju mer du vet och ju mer du känner till, desto bättre bslut tror jag att du fattar.

- Kan man då säga at alla är lika inför lagen?

- Nej, det kanske man inte kan säga, men jag tycker ändå att vi gör så gott vi kan, säger Eva Lundström.

Åklagare, domare och nämndemän har nästan uteslutande svensk medelklassbakgrund, och av de ungdomar som döms har allt fler invandrarbakgrund - och det kan vara en orsak till att straffen generellt har blivit hårdare och längre för ungdomsbrottslingar.

En orsak till att få åklagare har invandrarbakgrund är att utbildningen är lång, och att det inte är så många med invandrarbakgrund som läser vid juristprogrammet.

Vid Uppsala universitet har man haft en försöksverksamhet där man reserverat några platser för dom som har utlandsfödda föräldrar. Det var diskriminerande, ansåg tingsrätten när målet avgjordes i januari i år.

Advokat Leif Erickson företräder ofta tonåringar som står inför rätta. Han tror att det krävs mycket höga krav för att fria någon med invandrarbakgrund, men att det är lättare för nån med svensk bakgrund.

- Alla är medvetna om de här problemen, det är oerhört svårt att göra nånting åt det. Vi måste få en större kulturell mångfald i rättsväsendet, säger Leif Erickson.

- Då tror jag att vi kan utgå från att de här skillnaderna kommer försvinna, avslutar han.

Kontakta reportern
maud.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".