Pharmacia Diagnostics VD tjänar näst mest

Sveriges näst bäst betalde VD finns i Uppsala. Enligt en kartläggning av Sveriges bäst betalda företags-VD:s så tjänar VD:n för Pharmacia Diagnostics, Magnus Lundberg i Uppsala, 12 och en halv miljon kronor om året.

Det är tidningen Dagens Arbete som listat flera hundra företag i hela Sverige och deras VD-löner. Här i Uppsala län så toppar Magnus Lundberg, VD för Pharmacia Diagnistics, ett företag som är världsmarknadsledande när det gäller allergitester. Diagniostics var tidigare en del av Pharmacia-koncernen, men när Phizer tog över så såldes den delen till engelska riskkapitalbolag. Diagnostics har dotterbolag i 20 olika länder.

VD:n Magnus Lundberg tjänar 12,5 miljoner kronor per år, vilket också placerar honom näst högst i hela Sverige, före till exempel Volvos och Elektrolux VD:ar. Upplandsnytt har pratat med Magnus Lundberg men han vill inte kommentera sin lön, vi har också kontaktat den lokala SIF-klubben på Diagnostics, och de vill inte heller kommentera sin VD:s årsinkomst.

En annan hög VD-lön i Uppsala län hittar vi i Beijer Alma, där VD:n Bertil Person tjänar drygt 3 miljoner kronor årligen. Mest i hela Sverige tjänar Ericsson-VD:n Carl-Henric Svanberg, 17 miljoner per år.

 

Kontakta reportern

alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".