Rekordmånga rymningar från Åbyanstalten

Allt fler kriminella rymmer från Åbyanstalten. Förra året var det rekordmånga fångar, 23 stycken, som drog från fängelset utanför Uppsala.

Enligt anstaltschefen på Åbyanstalten beror ökningen på att man fått fler rymningsbenägna fångar. Men internerna själva menar att det är den dåliga stämningen på anstalten som ligger bakom:

- Det slutar med ett allmänt missnöje som gör att folk tröttnar. De orkar inte längre så de åker här ifrån på egen hand, säger en intern.

Åby utanför Uppsala är en öppen anstalt utan några fängelsemurar. 2001 rymde 5 fångar här ifrån, förra året hade siffran ökat till 23.

Anstalten beslutar inte själv vilka fångar man ska ta emot utan det görs av en central enhet inom kriminalvården. Och Heini Lindell, chef på anstalten, menar att en del aldrig borde placerats på Åby:

- Med facit i hand så kan man ju säga att en del personer skulle ha behövt en högre grad av yttre säkerhet för att unvika avvikelse.

Som Upplandsnytt berättar tidigare tycker många fångar att de blir nonchalant behandlade av personalen på Åby, de får ingen hjälp av sina kontaktmän och kan få vänta i mycket länge på beslut om permissioner.

Kontakta reportern:

jonas.alsgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".