Hemtjänststädning riskerar att bli sämre

Hemtjänstens städning riskerar att bli sämre i vissa Uppsalastadsdelar. Det anser Uppsalaföretaget Städab efter att ett Stockholmsföretag vunnit upphandlingen om att sköta städningen.

Städab menar att företaget NCA:s vinnande anbud, som ligger 35 procent lägre än sina konkurrenter, är omöjligt att klara utan att städningen blir sämre.

Städab har nu överklagat Uppsala kommuns beslut att anlita NCA till länsrätten. Och Städabs vd Åke M Brolund, menar att upphandlingsbeslutet kan få allvaliga konsekvenser:

- Det är fullständigt orealistiskt att kunna utföra jobbet till det priset. I praktiken kan man inte lägga ner det jobb som man gör i dag och då innebär det  även en standardsänkning för de pensionerär som redan har det besvärligt genom att ha städning var tredje vecka.

Striden gäller hemtjänstens städning i flera Uppsalaområden. Gamla Uppsala, Storvreta, Vattholma, Gottsunda, Sunnersta och Björklinge-Bälinge. På Uppsala kommun säger inköpschefen Bo Elfström att Stockholmsföretaget NCA noggrant fått redogöra för hur bolaget ska klara städningen till så låg kostnad.

Kontakta reportern:

mårten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".