Akademiska slopar eget förorenat dricksvatten

1:57 min

Akademiska sjukhuset i Uppsala ändrar sig nu när det gäller varifrån sjukhuset hämtar sitt dricksvatten. Hittills har sjukhuset tagit vattnet från sina egna två brunnar - brunnar där det förra året konstaterades finnas miljögifter, så kallade perfluorerade alkylsyror.

Men nu kommer dricksvattnet att hämtas från annat håll, säger chefen för Landstingsservice Thord Hägg:
- Vi har tagit beslutet att, trots att inte några nya eller förändrade värden på vårt vatten framkommit, gå tillbaka till kommunalt vatten, och vi hoppas att det blir gjort på torsdag. Det sker enligt en försiktighetsprincip och efter att vi säkerställt att vi kommer att klara det vattentryck som behövs till vårt sprinklersystem, säger Thord Hägg.

Då vi talades vid förra månaden sa du att du inte var bekymrad eftersom det handlar om så låga värden. Vad är det som fått dig att ändra dig?
- Jag är inte bekymrad nu heller, men vi har fått information om undersökningar som gjorts utanför Europas gränser som kan öka osäkerheten om vad de värden vi har står för.

Miljögifterna i Uppsalas dricksvatten upptäcktes förra året genom ett forskningsprojekt där man mätte miljögifter hos Uppsalakvinnor och såg att just de här ämnena ökade med tiden. Ökningen kunde så småningom härledas just till dricksvattnet och till vissa brunnar i Uppsala kommuns dricksvattensystem och till Akademiska sjukhusets båda brunnar. Sen dess använder Uppsala kommun bara mindre mängder av vatten från de förorenade brunnarna, medan Akademiska fram till nu har fortsatt att enbart använda vatten från sina båda förorenade brunnar. Det nya beslut som Akademiska sjukhuset nu tagit kommer bland annat efter att läkarfackets skyddsombud Anna Rask-Andersen vänt sig till arbetsmiljöverket med krav på att verket skulle förbjuda sjukhuset att använda vattnet från sina egna brunnar:
- Det har under senaste året kommit nya studier, och vi tycker att man måste tillämpa en försiktighetsprincip när det handlar om främmande ämnen, där visserligen mycket är okänt. Men vi anser inte att vare sig personal eller patienter på Akademiska ska ha det där vattnet heller, säger Anna Rask-Andersen.

Förändringen innebär en fördyring för Akademiska med mellan två och fyra miljoner per år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista