Kjell Tofters och Birgitta Olsson vid sjösänkningsminnessten vid Tämnaren. Foto: Ulla de Verdier/SR.

Sjön Tämnaren håller på att växa igen

"Om inget görs kommer den bli ett träsk"
1:52 min

Tämnaren är fortfarande den största sjön som ligger helt i Uppland. Men sjön håller på att växa igen, och det får konsekvenser också för dricksvattentillgången i Uppsala. I år har vattnet varit ännu lägre än tidigare, säger Kjell Tofters som är ordförande i Tämnarens vattenråd.

– Om ingenting görs så kommer Uppland största sjö om ett par hundra år bara att vara ett träsk och till slut bara ett dike, säger han.

– Det ska finnas en sjö när man är hemma, när man tittar ut genom köksfönstet och ser den. Men nu ser vi hur den växer igen år från år, säger Birgitta Olsson som har sin släktgård vid Tämnarens strand.

Igenväxningen av Tämnaren påverkar också Uppsala som tar en del av sitt dricksvatten från Tämnaren, via Fyrisån och rening genom grusåsar.

– Därför tycker jag att Uppsala borde engagera sig mer.

Landhöjningen, övergödning, bottenslam som fylls på av vattendragen som mynnar i sjön, de sjösänkningar som tidigare gjorts och dagens regleringar är orsakerna bakom att Tämnaren minskar. Men vattenrådet som är en samarbetsorganisation med markägare och kommunrepresentanter vill nu bromsa utvecklingen.

– Vi vill börja muddra redan nästa år.

De vill rensa upp bland vass och näckrosor i sundet mellan den södra och norra delen av sjön, och göra den södra, mindre delen till våtmark. Och de har också planer på att försöka utvinna biogas ur bottenslam och växtlighet. Problemet är som vanligt pengar.

– Dem har vi inte hittat ännu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".