Det råder förödelse på Filippinerna. Foto: Aaron Favila/TT

Väddöbon Björn Olsson på väg till Filippinerna

2:08 min

I kväll samlas en svensk grupp på Arlanda och imorgon lyfter planet mot Filippinernas huvudstad Manilla.  Det är myndigheten för samhällsskydd och beredskap som har kallat ihop personer från olika yrkesgrupper - en av dem är elektrikern Björn Olsson från Väddö.

- Jag fick frågan i lördags, kollade med min familj och bestämde mig, säger Björn Olsson.

Var det ett svårt beslut?

- Nej det var det inte, det är sånt där som man vill åka ut och hjälpa till med, säger han.

Idag har Björn Olsson vaccinerat sig, packat och ordnat med papper, imorgon lyfter planet. Väl på plats ska de bygga upp ett basläger för FN-personal.  

Hur förbereder du dig?

- Det är bara att packa och försöka ta det lugnt. Försöka slappna av, allt är lite spänt i kroppen, säger han.

Många länder skickar nu hjälp och många människor vill hjälpa till, Per Byman är generalsekreterare på radiohjälpen och han berättar om katastrofen:

- Den är otroligt allvarligt. Det är förmodligen den kraftigaste tyfon som någonsin har mätts upp på land, det är också troligtvis Filippinernas allvarligaste naturkatasrof, säger han.

- Vi talar om totalt 9,5 miljoner drabbade människor, i det område som tyfonen har dragit fram igenom så är allting jämnat med marken, säger Per Byman.

Radiohjälpen finns bland de organisationer som samlar in pengar, vill du hjälpa till så ser du hur du gör på deras hemsida.

  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista