Gäss på bete. Foto: P4 Gotland/ Sveriges Radio

Dramatisk ökning av gäss i Sverige

"Att se tusentals gäss flyga in, det är en stark upplevelse"
4:11 min

Det är framförallt grågässen som blivit fler under de sista trettio åren, och ibland blir de så många så att de orsakar problem i till exempel lantbruket. Betande gäss kan förstöra odlingarna och deras avföring kan sprida sjukdomar.

- Vi har flera populationer som har ökat dramatiskt och där har vi inte riktigt hängt med säger Carl-Gustaf Thulin, centrum för vilt- och fiskforskning på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.

Grågåsen är den som ökat mest, och tillsammans med Kanadagåsen är den också vanligast.

- Att de äter upp grödorna är en del av problemet, men sen är det också det att de skiter. Det hamnar ute bland grödorna och både om man har det som djurfoder eller till oss så kan gässen kan ha en del smittämnen som också kan drabba oss, säger Carl-Gustaf Thulin.

Finns det något bra med att vi får fler gäss då?

- Ja, att vara ute och uppleva gässen är ju fantastiskt. De kommer med våren och försvinner med hösten, att stå i en fågellokal i Uppland och se tusentals gäss av olika arter komma och flyga in, det är starka upplevelser. Och sen är det ju mat också, säger Carl-Gustaf Thulin, centrum för vilt- och fiskforskning på SLU.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".