Oro bland Enköpings lärare

1:58 min

Det är fortfarande oklart hur det ska bli med fördelningen av pengarna inom skolan i Enköping nästa år. Som vi berättat tidigare riskerar ju ett femtiotal tjänster inom skola och förskola att försvinna nästa år om budgeten ska gå ihop, det här enligt en analys som skolchefen gjort.

 Och det här skapar oro bland lärare, det säger Jenny Wibrell som är ombud för Lärarnas riksförbund, och lärare i klass ett på Bergvretenskolan i Enköping:
– Vi är mycket oroliga. Vi har ju redan stramat åt kostymen så mycket vi bara har kunnat, och därför förstår vi inte hur vi ska kunna strama åt den ännu mer inför nästa läsår, och hur vi då ska räcka till för våra elever.

Om budgeten för nästa år ska gå ihop för skolnämnden i Enköping så måste osthyveln plockas fram. Det visar en analys som skolchefen gjort, och som pekar på att ett femtiotal tjänster inom skola och förskola riskerar att hyvlas bort för att få pengarna att räcka till. Och barngrupperna riskerar att bli större.Det här har Upplandsnytt berättat om tidigare. Skolämnden säger att de ser med stor oro på att budgeten som de tilldelats är alldeles för liten. Exakt hur man ska lösa det här och var pengarna ska tas från har nämnden inte bestämt än. Som det ser ut nu så kan det vara först i december som beslut kommer tas. Jenny Wibrell har precis ätit lunch tillsammans med sina förstaklasselever på Bergvretenskolan. Hon är rädd att det är eleverna som i slutänden drabbas om lärare försvinner:
– Vi får färre kollegor att samarbeta med och vi får färre vuxna som ser barnen i skolan i Enköping. Och resutlaten kommer att sjunka, det är väl ingen tvekan om den saken. Elevernas resultat kan väl knappast bli bättre om vi har färre personal som arbetar med dem.

Uteblivna satsningar på lärarlöner är en annan möjlig konsekvens om man ska få budgeten att gå ihop. Jenny Wibrell igen:
– Jag vet inte vad jag ska säga. Vi har fått stå tillbaka år efter år. Och om den uteblir också - det var tänkt en satsning som nu har skalats bort då - det är så sorgligt, för att vi kommer inte kunna behålla lärare i vår kommun.

Någonstans måste de skära och nu kanske de väljer att skära här, annars kanske någon annan som blir drabbad, hur tänker du kring det?
– Jag kan bara säga att det viktigaste vi har är våra elever, och deras framtid, vad kan vara viktigare?

Tomas Magnusson
thomas.magnusson@sverigesradio.se