1 av 2
Ett tjugotal intresserade kom till Öregrunds skola i går kväll. Foto: Mårten Nilsson/SR.
2 av 2

Oroade på landsbygden mötte ambulansledning

"Jag fick vänta 35 minuter och hade en pågående hjärtinfarkt"
2:03 min

Att deltidsbrandkårerna nu larmas mer sällan vid sjukdomsfall har väckt en hel del oro på den uppländska landsbygden, och i går kväll fick allmänheten chansen att ställa ambulansledningen i Uppsala mot väggen vid ett öppet möte i Öregrund.

På mötet ifrågasattes varför deltidsbrandkårerna sen några år inte längre larmas vid sjukdomsfall med bröstsmärtor, vilket gör att väntan på att ambulansen kommer kan kännas extra lång för den som drabbas.

Det är sen 2009 som ambulansledningen i Uppsala skiljer mellan hjärtstopp och bröstsmärtor när  sjukdomsfall larmas ut. Vid hjärtstopp larmas deltidsbrandkårerna fortfarande som förut, men däremot inte längre vid bröstsmärtor. Och ambulansöverläkaren Hans Blomberg förklarade i går att det beror på att det inte går att se någon medicinsk nytta av att deltidsbrandmännen rycker ut vid bröstsmärtor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".