Mohammad Hassan efter mötet i går. Foto: Ulla de Verdier/SR.

Socialbidragstagare mötte politiker

2:22 min

Mer empati, mindre godtycke, bättre information - och så hjälp i tid, när man behöver den. Det var sånt socialbidragstagare efterlyste på ett möte igår kväll med folkpartiets kommunalråd Mohamad Hassan och oppositionens Ulrik Wärnsberg.

- Jag skulle vilja att de var snälla och vänliga och att de snabbt hjälpte mig till en ny bostad eftersom min bostad ska renoveras. Och att de träffade en personligen och inte fattade beslut per telefon.

- De måste betala rätt pengar till mig. Andra har fått, så de måste betala rätt pengar till mig också.

Det var ett annorlunda möte som  hölls igårkväll i ett mötesrum med lindblomsgröna stolar i stadshuset i Uppsala. Olika världar som möttes.

Tre personer som söker socialbidrag mötte två politiker och en chef inom försörjningsstödsenheten. 100 hushåll hade bjudits in. Idén kommer från Stockholm, och det här är det andra sådana här "brukarmötet" som hållits.

De som bjudits in har haft kontakt med expedition 4 - dit de kommer som söker socialbidrag och har särskilda behov. Det kan vara psykiska funktionsnedsättningar, missbruk eller annat. Och den här expeditionen har nyligen fått kritik från inspektionen för vård och omsorg. För delvis samma saker. Så Mohamad Hassan var självkritisk:
- Kritiken är befogad. Vi håller på och jobbar.

Vi håller på att skapa rutiner för detta. Bl a när det gäller klagomålshantering. Exp 4 genomgår just nu en reform. Vi har också fått en anmälan från facket på stress och så.  Vi har tagit in en ny tf chef. Men det kommer alltid att finnas kritik mot expeddition 4 - det beror på situationen.
- Vilka slutsatyser kan ni dra generellt, när det bara var tre personer här?

- Samma klagomål återkommer. Det är generellt.

- Det är ju på grund av sjukdomar och sånt som jag är så här fattig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista