Mats Kirestam är Uppsalapolisens nya operativa chef

5:50 min

Mats Kirestam har oftast polisuniform på jobbet och har alla sina viktiga dokument inlåsta i ett kassaskåp. Han är uppvuxen i Skåne men nu både bor och jobbar han i Uppsala. Han tycker att Uppsalapolisen har bra koll på brottsligheten i Uppland och ser samverkan med grannlänen som sin närmsta utmaning.

Vad gäller de skjutningar som inträffat i Uppsala den senaste tiden tycker Mats Kirestam att polisen har ganska bra kontroll på det.

– Det är ju en sak vad vi från polisen kan få fram och vad som sen går att bevisa i domstol, men min bedömning är att vi har ganska god insikt i vad det handlar om.

Vad handlar det om då?

– Det är ju oftas kontroll över narkotikaförsäljning, egentligen makt över brottsligheten och framför allt vinningen av brottsligheten.

Kirestam var med och startade det nationella konceptet mot grov organiserad brottslighet 2009 där ppolisen samarbetar med nio andra myndigheter för att komma åt den här typen av brottslighet, och hittills tycker han att det har fungerat bra.

– Ja, jag tycker det går bra, det var ju fyra år sen vi började så det är väl dags för utvärdering snart men vad jag har förstått så kommer konceptet fortgå även efter 2015.

Polischefen gillar loppisfynd och antikviteter och på hans kontor finns en hel del prydnadssaker, bland annat en liten porslinsfigur föreställande en polis som han fick från sin fru när han blev polis.

– Den fick jag från min fru Harriet när jag gick ut polisskolan.