Troligen gnistor från såg som orsakade branden

1:26 min

Det var troligen gnistbildning vid arbetet med renovering som orsakade branden i ett hyreshus på Kvarngärdet i Uppsala på tisdagen, tror Johan Nilsson som är förvaltare på Stena Fastigheter som äger huset. Enligt honom kommer branden troligen inte att påverka de boende i huset, utan de kommer kunna flytta in som tänkt.

– Entreprenören har kapat gjutjärnsrör med tidersåg och på något sätt har en gnista hamnat mot isoleringen, gissar vi på, säger han.

På tisdagseftermiddagen välde röken ut från taket på huset på Bureusgatan i Uppsala, men på onsdagen var det betydligt lugnare. Det luktade fortfarande lite rök och en presenning hängde över de skadade delarna av huset.

Huset är under renovering så det var inga hyresgäster i huset när det började brinna. Enligt polisen så var det när man kapade rör som det bildades gnistor som startade elden och polisen har upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet, men det är ingen som är delgiven misstänke än.

Det är alltså taket i en trappuppgång som blivit mest skadat enligt Stena Fastigheter och lägenheterna i sig är mest fuktskadade efter släckningsarbetet.

De här renoveringarna är planerade att vara klara i slutet av januari och förvaltaren Johan Nilsson tror att planen kan håll trots branden.

– Vi kommer nog kunna renovera lägenheterna inom utsatt tid. Samtliga hyresgäster som ska in här bor redan hos oss idag och kan i värsta fall få bo kvar ett par veckor i sina andra lägenheter, säger han.

Kommer det att påverka hyran att det brunnit medan ni renoverat?

– Nej, inte det minsta.