Minkar kan varna oss om miljögifter

2:02 min

Ett djur som ses som skadedjur ute i naturen, kan bli till nytta i miljöarbetet. Minkar kan nämligen fungera som larmklockor för miljögifter. Det visar en ny avhandling vid Sveriges lantbruksuniversitet. Sara Persson har tillsammans med en kollega obducerat 286 minkar i sin forskning.

- Minken är ett verktyg för att se vad som händer i naturen, och det vi hittar i minken kan vi kanske anta är sant också för andra djur, säger Sara Persson.

Minkarna fungerar bra eftersom de finns i hela landet, har rätt små revir, och är lätta att få tag på från jägare och för att de som rovdjur är högt uppe i näringskedjan och lever vid vatten, där många miljögifter hamnar och för att de reagerar ganska lika människor på hormonstörande miljögifter.

De har undersökt minkar från Norrlands inland, Västkusten och från Märstatrakten. Och det var där Sara Persson hittade de högsta halterna av ett perfluorerat ämne som bryts ner väldigt långsamt.

– Där ligger Räddningsverkets gamla träningsplats där man sprutat ganska mycket brandskum. Så vi antog att vi skulle hitta de här ämnena där, men vi hittade faktiskt bland de högsta värden man hittat i djur.

I hela världen?

– Ja, faktiskt.

En annan tänkbar källa till miljögifterna i en del märstaminkar är Arlanda flygplats. Sara Persson tror minkarna i framtiden kan göra stor nytta som miljölarmklockor.

– Jag tycker det är väldigt viktigt att man kan se att en sådan här nedsmutsning av miljön kan ge så här höga halter hos djur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista