Uppsala Airports vd: "Kan vara igång om ett år"

0:44 min

Uppsala Airports vd Frode Skulbru blev glatt överraskad av beskedet från regeringen nu på morgonen.

– Jag är lite överraskad men jättenöjd. Det här betyder att Uppsala Airport kan börja jobba tillsammans med försvarsmakten, säger Frode Skulbru som tillägger att det kan ta ett år innan de byggt terminal och kan börja flyga.

Enligt Frode Skulbru blir nästa steg att sätta sig ned med försvarsmakten och utarbeta ett avtal om hur de ska jobba tillsammans.

Hur mycket civilt flyg ser du att det ska vara från Ärna?

– Det tillstånd som regeringen nu har sagt ja till är max 15 000 rörelser per år, med större flyg. Det är maxtaket. Försvarsmakten har ju sina avtal, de har väl 4 000 eller 5 000 rörelser. Den är den typen av trafik som kommer att gå från Ärna, säger Frode Skulbru.

Det finns ju ett starkt motstånd mot civilflyg från Ärna, hur ser du på kritiken mot de här planerna?

– Vi är ju väldigt intresserade av att jobba med att vi får en flygplats där vi gör så mycket vi kan för miljön vad gäller buller och föroreningar. Det är ganska speciellt i Sverige, det är väldigt reglerat vad man får lov till och inte får lov till. Den ansökan vi har specificerar ganska mycket vad borde göra och inte borde göra. 

– Jag hoppas vi kan arbeta med en del av de organisationer som har varit emot, för flyg blir det, men hur kan vi göra det så det inte blir för mycket störningar...

Det är försvarmakten som gjort ansökan om civilflyg från Ärna och Folke Borg, chef för försvarsmaktens miljöprövningsenhet, ser positivt på regeringens beslut:
– Det ser vi som en positiv utveckling eftersom vi i grunden har utgått ifrån det här kan vara en lämplig fördelning av nyttan från en tidigare gjord samhällsinvestering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista