Värmande drycker för den kommande kylan

P4 Morgons matinspiratör Christina Jansson blandar ihop tre stycken varma drycker innehållande äpplen, svartvinbärssaft och choklad mm.

Värmande äppeldryck med calvados
Häll upp äppeljuice eller äppelmust i en kastrull (ca 5 dl för fyra glas). Tillsätt ett par skivor skalad ingefära, 1 kanelstång, en nypa kardemummakärnor och ett par nejlikor (givetvis är det fritt fram att lägga ner alla skafferifynd som smakar jul, pomeransskal, stjärnanis, apelsinskal etc). Låt koka upp och koka någon minut. Låt därefter stå och dra knappt 5 min, smaka av. Sila av kryddorna, annars blir det för beskt om det får stå och dra. Vill du lyxa till det, spetsa med en knapp halvdeciliter Calvados.  Servera i glas med varsin kanelstång och tunna äppelskivor.

Snabba fuskglöggen
Häll outspädd svartvinbärssaft i en mugg och häll över kokande vatten. Fyll en teboll med skalad ingefära i små bitar, kanelstång i mindre bitar och hela grovstötta kardemummakärnor. Låt dra en bra stund, ju längre desto bättre.

Varm choklad med kardemumma och rom
Värm 2,5 dl mjölk, 20 g mörk choklad, 1 tsk råsocker och 0,5 tsk stötta kardemummakärnor. Skvätt i lite mörk rom. Toppa med vispad grädde och pudrad kakao.