Enköpings lasarett opererar på söndagar

Med start i dag genomför Enköpings lasarett höftledsoperationer på söndagar. Senare ska patienter också kunna få en röntgentid på natten. Detta för att behandla fler patienter och korta vårdköerna.

En inbokad röntgentid klockan två på natten? Kan det vara något?

Enköpings lasarett har frågat sina patienter om de kan tänka sig en nattid för röntgen om det då skulle gå snabbare. Nästan 20 procent av de tillfrågade kunde tänka sig det säger Hartmut Lotz som är chef för Radiologiskt centrum på Enköpings lasarett.

 – Man tycker, oj vad konstigt det är. Men egentligen är det inte så konstigt. Folk sätter sig på ett flygplan klockan 3 på natten för att åka till Kanarieöarna. Så är man sjuk kanske man vill bli frisk någon gång. Så det är ganska många av patienterna som visade intresse, säger Hartmut Lotz.

Sjukhuset börjar också i dag med söndagtider för knä- och höftledsoperationer. Det görs tillfälligt fyra söndagar - med totalt 12 patienter. Syftet är att fler ska få vård - så att vårdköerna kan kortas.

När det gäller röntgen så planerar Enköpings lasarett för ett år långt projekt då patienter erbjuds natt-tider. Så fort sjukhuset har anställt personal för det ska det köras igång är tanken.

 – De ska vara två anställda på natten. De måste vara väldigt kompetenta - ha erfarenhet och klara jobbet utan att behöva fråga så många.

Är syftet att korta köerna till röntgen?

 – Ja, det blir det. För de vi tar på natten lämnar en tom tid på dagen, säger röntgenchefen Hartmut Lotz.