Sena läkemedelsleveranser drabbar patienter

1:58 min

Sena leveranser av läkemedel. Så har det blivit för en hel del patienter i Uppsala län efter det att företaget Apotekstjänst tog över utskicken av dosförpackade mediciner för en månad sen.

Liknande problem har tidigare funnits i andra delar av landet. Och nu har det inte gått som tänkt i Uppsala län heller.

– Det har blivit mycket sämre. Man går till apoteket flera gånger per dag och väntar. Men medicinen kommer inte. Det är jättejobbigt för oss patienter att vänta, vänta, vänta, säger en patient i Uppsala som får dospackade mediciner.

Företaget Apotekstjänst tog över leveransen av dospackade mediciner i Västra Götaland och Halland i maj. Där blev det problem med försenade leveranser. Patienter fick inte fick sina mediciner i tid.

Sedan fyra veckor tillbaks levererar Apotekstjänst läkemedel till ytterligare sju län - bland annat Uppsala. Här har det också blivit problem.

Det är bland annat privatpersoner som hämtar dosförpackade mediciner själva på apotek som har drabbats.

– Det har varit ganska stora leveransproblem på många ställen sen man flyttade över dosförpackade läkemedel till Apotekstjänst. Vi har fått många samtal från våra apotek och kunder kring det här, säger Annika Svedberg som är kvalitetschef på Apoteket Hjärtat.

Vilken betydelse har det?

– Det har stor betydelse. För patienterna kommer till apoteken när de har läkemedel för bara en eller två dagar kvar. Då är de ju väldigt beroende av att få läkemedel, säger Annika Svedberg.

Det är 7.400 personer i Uppsala län som får dosförpackade läkemedel - alltså påsar där mecinerna packas till patienten - en för varje tillfälle.

En av Apotekstjänst ägare, Gerre Versteegh, säger att förseningarna beror på att nåt läkemedel tog slut, och att de har fått fel adresser från Apoteket.

– Sen har vi säkert kunnat göra saker bättre. Och vi lär oss saker hela tiden. Om man går från noll till hundra så är det klart att vi är nybörjare på vissa saker. Vi gör säkert fel. Och vill förbättra oss hela tiden, säger Gerre Versteegh, en av Apotekstjänsts ägare.

– Det är fruktansvärt. Det är många som lider av det. Vi blir sjuka eftersom vi inte får mediciner i rätt tid, säger en patient som vill vara anonym.

Nyheten bygger på ett lyssnartips.