Äldre invandrare säger upp hemtjänsten

Äldre invandrare som talar dålig svenska väljer ofta att säga upp hemtjänsten eftersom de känner att de inte kan förklara sig och för att det ofta blir missförstånd.

Inom Uppsala kommun finns därför en jourtelefon dit persisktalande äldre kan ringa, men det innebär mycket ideellt arbete. Så för många äldre så finns det ingenstans att ringa när något händer.

I morse berättade Upplandsnytt hur det ofta blir missförstånd mellan äldre invandrare med dåliga kunskaper i svenska och med hemtjänsten. Därför är arbetet med jourtelefonen extra viktigt.

Vahide Firuzkohi är en av dem som arbetar med telefonjouren och idag så får hon och de andra som arbetar med jouren bara betalt för dagtiden som dom arbetar med jouren. Kvällar och nätter håller de jouren öppen på frivillig basis. Vahide tycker att det borde finnas en liknande jour även på andra stora invandrarspråk.

Jan Ask som ansvarigt kommunalråd för äldrefrågor i Uppsala kommun säger att man måste bli bättre på att tillgodose de äldre invandrarnas behov.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".