Dåliga skidspår i Uppsala

- Det skulle kunna utnyttjas mycket mer om man underhöll spåren, säger Elisabetsh Hultkrantz. Längdskidåkning är vintertid den mest populära fritidsysselsättningen bland Uppsalaborna. Men det är många som är missnöjda med hur kommunen sköter skidspåren.

- Jag tycker att det vore jättebra om dom hade en spårmaskin. Nu känns det som om det bara är de energiska skidåkarna so spårar upp. Spåren blir slitna. Det kunde vara bättre, säger Elisabeth Hultkrantz, en av många motionärer som brukar hålla till i Stadsskogen i Uppsala.

Skidentusiasterna menar att man måste åka utanför Uppsala kommun för att få bra skidåkning; till Vassunda i Knivsta kommun eller till Gimo. På många ställen i Uppsala är spåren inte tillräckligt djupa, på en del ställen finns inga spår alls.

På fritids- och naturkontoret i Uppsala som ansvarar för skötseln av spåren säger man att det inte finns pengar för att vara ute så ofta som man vill. Samtidigt har de en del omoderna spårmaskiner.

- Det är mycket som ska falla på plats för att det ska bli bra. Utrustningen ska bli bra, man ska vara ute vid rätt tillfälle och så ska ingen annan springa i spåren, säger Anders Eriksson, naturvårdsplanerare i Uppsala kommun.

Kontakta reportern:

jonas.alsgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".