Förskolor vill ha trettiogräns på trafikerad väg

På Vattholmavägen dundrar tusentals bilar förbi varje dag. Trots att de tre förskolorna, som ligger strax intill vägen, ansökt om sänkt hastighetsgräns, får de ännu en gång avslag.

Förskolan Bamse och föräldrakooperativen Laxen och Yrsa ligger bredvid Vattholmavägen där 20 000 fordon passerar varje dag enligt Vägverket. Det finns två vanliga övergångsställen, men ingen 30-gräns.

- Förhoppningsvis gör det bilisterna lite mer uppmärksamma på att här finns det barn i närheten. Det går ju fort här, det går inte bara i femtio, säger Johannes Linnman, ordförande i föräldrakooperativet Laxen.

En kilometer längre upp på vägen ligger Gamla Uppsala Skola och där finns både rödljus, farthinder och en 30-skylt. För föräldrarna och personalen vid förskolorna är det obegripligt att de inte kan få liknande säkerhetsåtgärder. Kommunen har avslagit de två ansökningarna då Vägverket, som står som väghållare, anser att de övergångsställen som finns räcker för att få bilisterna att sänka farten.

- Den viktigaste delen i det här är att sträckan, som är nästan tusen meter lång, är för lång för att ha en hastighetsgräns på 30 km, säger Christer Åkerlund, trafikhandläggare på Gatu- och trafikkontoret.

Kontakta reportern:

robert.peszkowski@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".