Sven Ahlgren vid Uppsala Vattens teknikhus mitt emot Studenternas. Foto: Mårten Nilsson, SR

Problem med förorenat vatten i Uppsala kan fortsätta

1:32 min

Problemet med föroreningar av perfluorerade ämnen i Uppsalas dricksvattenbrunnar kommer att fortsätta. Det förutspår Sven Ahlgren, planeringschef för Uppsala Vatten.

Sven Ahlgren menar att problemen kan härledas till den tidigare verksamheten på Ärna.

– Eftersom man kan se att halterna stiger i blodet på Uppsalas befolkning, så kan det bli ett hälsoproblem på sikt, om man inte kommer tillrätta med det.

Även fast man slutat använda de här ämnena?

– Ja, det kan ha tagit 20 år för de här ämnena att hamna i våra brunnar, säger Sven Ahlgren.

När de här ämnena användes förutsåg man inte att de skulle vara skadliga. Och det är väldigt låga halter av dem i dricksvattnet, halter som idag inte anses utgöra någon hälsofara.  Men Sven Ahlgren är mer orolig på sikt. Och idag vet han inte hur de ska kunna rena vattnet från ämnena - utan att förstöra vattenkvalitén

- Det finns kända metoder, men de kostar, och när man tar bort de oönskade ämnena med s k membranteknik så riskerar man att ämnen som man vill ha kvar, som fluor och magnesium, också försvinner.

Ulla de Verdier
ulladeverdier@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista