Bara var tredje friårs plats går till prioriterade grupper

Sedan årsskiftet har omkring 800 personer ansökt om att få friår. Tanken med friåret är bland annat att det ska bli lättare för invandrare, handikappade och de som varit arbetslösa länge - att få ett jobb. Men hittills är det bara drygt var tredje ledig friårsplats som går till nån i de här prioriterade grupperna.

Anders Söderberg, är samordnare av friåret på Länsarbetsnämnden i Uppsala.

- Tycker det ser ganska bra ut även om vi förstås kan bli bättre.

Bara ett av 3 jobb som hittills blivit lediga i Uppsala län - har gått till invandrare, personer med funktionshinder eller de som varit arbetslösa i minst 2 år. Det visar statistik för januari och februari från länsarbetsnämnden.

Bland de prioriterade har det gått lättast för invandrare - där har 28 fått ett friårsvikariat. Mindre än hälften så många handikappade - 10 stycken - har fått ett vikariat, och bara 8 tillfälliga friårsjobb har gått till långtidsarbetslösa. Mohibur Rahman, som varit arbetslös på deltid i flera år - hoppas att friåret ökar chanserna för honom att få ett heltidsjobb:

- Jag har varit deltidsarbetslös och jag är invandrare så att jag borde ha en bra chans.

Ett skäl till att det inte är fler från de prioriterade grupperna som får jobb - beror på LAS - Lagen om anställningsskydd. Finns det någon inlasad på arbetsplatsen - går den personen före vid ett friårs-vikariat. Ett annat skäl är att det inte alltid går att hitta någon lämplig person i de prioriterade grupperna som kan ta jobbet, säger Anders Söderberg.

- Vi har ganska många tjänster där det ställs sådana krav så att vi inte kunnat tillsätta dom.

Långt ifrån alla som vill ha friår kommer få det. Uppsala län har fått pengar till 415 friår - men om intresset fortsätter att hålla i sig som idag så kommer pengarna vara slut efter sommaren enligt Anders Söderberg
- Om det inte kommer nya pengar och det går i den här farten då kan det bli svårt för alla som vill att få friår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".