Tierp hårda när det gäller friår

Friåret i Uppsala län har hittills inte gett anställning till dem det i första hand var tänkt. Bara en tredjedel av platserna går till någon i de prioriterade grupperna - invandrare, arbetshandikappade och långtidsarbetslösa.

Men i Tierp håller arbetsförmedlingen en tuff linje, där blir det inget friår om det lediga jobbet inte går till dem det är tänkt.

Som vi berättade i morse så har invandrare, arbetshandikappade eller någon som varit arbetslös i mer än 2 år, inte fått så många jobb när personer i Uppsala län tagit friår.

Bara ett av tre lediga jobb har gått till någon i de här prioriterade grupperna.

Samordnare för friåret på länsarbetsnämnden är ändå ganska nöjda. Men Kina Gustafson, chef på arbetsförmedlingen i Tierp, tycker att det är alldeles för lite att bara var tredje jobb gått till någon i de prioriterade grupperna.

-Friåret är ju till för de grupperna, det är dem man måste tänka på i första hand när man bestämmer vem som ska få friår.  Vi har gjort så som man ska göra, säger Kina Gutsfson.

I Tierp har man varit hård och där har också alla platser, med något undantag, gått till de prioriterade grupperna.

LAS - Lagen om anställningskydd ger företräde till vikariat om man är inlasad hos en arbetsgivare, det gäller även tillfälliga jobb när någon fått friår.

I Tierp innebär det att det är mycket svårare att få friår om det finns inlasade vikarier där man jobbar.

-Många som sökt friår arbetar där det finns personer på las-lista, men vi har valt att inte ta dem som är på las-listorna, utan istället hitta arbetsplatser där man kan anställa någon ur de prioriterade grupperna istället. 

Flera ansökningar om friår har dragits tillbaka i Tierp, antingen av den sökande eller så har arbetsgivaren ångrat sig.

Antalet friårsplatser är begränsat,  i Tierp handlar det om 25 platser. Det gör att det inte blir något friår för den som sökt  om vikarien t ex varit arbetslös i 1,5 år och inte når upp till 2-årsgränsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".