Tierpsbor protesterar mot flygfältsplaner

I kväll samlas protesterande tierpsbor i Bäcklösens bygdegård, detta för att formera motståndet mot Tierps kommuns beslut att F 16:s gamla flygbas ska användas som flygfält också i fortsättningen.

Flygfältet skulle kunna användas på ett sätt som kommer till nytta för fler tierpsbor, säger Mats Berger, en av dom som protesterar. Det finns intressenter som vill anordna motortävlingar och halkbaneverksamhet och även idrotssföreningar som är intresserade av anläggningen säger han.

-Det är ju en tillgång för hela Tierp och då ska det ju vara ett ställe som är till för hela Tierp, så många som möjligt.

En annan som protesterar är Magnus Eriksson, som bor nära flygfältet och störs av bullret från flygplanen.

-När vi flyttade hit fick vi beskedet att man lagt ner flygfältsverksamheten.

Tierps kommun övertog marken förra året. Och planerna är att låta Norra Upplands flygklubb och Stockholms fallskärmsklubb sköta flygplatsen till dess att kommunen i framtiden får nytta av att själva ha en flygplats för till exempel taxiflyg.

Finanskommunalrådet Bengt-Olov Eriksson:

-Den enda anledningen till varför vi ska äga en sådan här anläggning är just att det fungerar som en flygplats. Om det inte skulle bli en flygplats har vi inget intresse av att äga den längre. Då får någon annan intressent ta hand om den.

Kontakta reportern:
marten.nilsson@s.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".