Friår lockar kvinnor över 50

Att ta ledigt från jobbet med hjälp av så kallat friår - är något som främst lockar kvinnor i Uppsala län. Allra vanligast är det bland kvinnor som är över 50 år och arbetar inom vården eller skolan.

En av dem som nappat på friår är Monika Belin i Uppsala. Hon har varit ledig från sitt jobb som fritidspedagog i några veckor:

- Det känns jättehärligt. Jag går och njuter varje dag. Jag trodde inte det skulle kännas så härligt att inte ha något att göra, säger hon.

I Uppsala län har friåret lockat främst kvinnor mellan 50 och 60 år. Vanligast är att de jobbar inom vård och omsorg - eller inom skolan, det visar siffror från länsarbetsnämnden.

I Uppsala kommun har omkring 500 hittills sökt friår. I Enköpings kommun har friåret lockat drygt 100 att söka, i Östhammar är drygt 80 intresserade av friår, i Tierp något färre - omkring 70. Minst intresse för friåret har Knivstaborna - där är det bara omkring 10 som hittills lämnat in en ansökan.

Det är inte bara i Uppsala län som friåret är populärast bland kvinnor över 50 år - så ser det ut även i resten av Sverige. Intresset är däremot lågt inom typiskt manliga branscher som t ex data, teknik, jord- o skogsbruk. I de branscherna är det mycket få upplänningar som sökt om att få friår.

Kontakta reportern

anncharlotte.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".