Många djur dog i branden på 4H-gård

4H-gården vid Vitkålsgatan i Årsta i Uppsala totalförstördes i en brand på torsdagseftermiddagen. Skador för miljonbelopp vållades och många blev chockade av händelsen.

Ett sextiotal kaniner fanns på gården men bara drygt 20 av dem kunde räddas. I ladan fanns även några getter, höns och en minigris. Grisen kunde räddas men ett 40-tal höns och kycklingar, sju marsvin samt tre getter dödades i branden.

Kraftig rökutveckling
Larmet om branden kom vid 16-tiden. När brandkåren kom till platsen brann det för fullt i höet i ladan och efter ett tag rasade yttertaket. Ladans plåttak försvårade släckningsarbetet och höet i ladan orsakade kraftig rökutveckling men ingen människa uppges ha kommit till skada i branden.

Sammanlagt tre brandstationer sattes in i släckningsarbetet, och på kvällen kallades även Almunge brandkår in för att fortsätta med eftersläckningen.

Branden vållade stor bestörtning bland många djurskötande barn och ungdomar. Ett stort antal unga flickor samlades vid brandplatsen i hopp om att kunna rädda sina djur.

Fortsatta undersökningar
Polisens tekniker var relativt omgående på plats och kunde preliminärt fastslå att branden med all sannolikhet var anlagd.
Polisens tekniska undersökning av platsen kommer nu att fortsätta under onsdagen tillsammans med övrig utredning.

Kontakta reportern:

hanna.anander@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".