Kvinnor måste ta för sig mer

Andelen kvinnor på beslutande poster i idrottsklubbarna är få. En av de kvinnliga ordföranden som Upplandsnytt pratat med - Inger Andreasson som är ordförande i uppsalalaget Vindhemspojkarna - säger nu att det är upp till kvinnorna själva att ta för sig mer när det gäller styrelseposter i idrottföreningarna.

- Till viss del är det männens värld. Men samtidigt tror jag att det är lika mycket vårat eget fel som inte tar för oss.

Upplandsnytt har granskat de 60 idrottsklubbar som har störst ungdomsverksamhet i Uppsala län. Bara en av fyra ledamöter i klubbarnas huvudstyrelser är kvinnor. Något som riksidrottsförbundets Ann-Katrin Olsson tycker är dåligt.

- Det handlar ju om fördelning av makt i samhället, och där måste kvinnorna också vara representerade.

Av de huvudstyrelser som Upplandsnytt granskat så var det åtta stycken som bestod av enbart män. Bara i en förening var det enbart kvinnor i styrelsen. Och i de flesta andra så var fördelningen 80 procent män och 20 procent kvinnor, trots att riksidrottsförbundets mål är 60/40.

Eva Olofsson är idrottsforskare på Umeå Universitet hon menar att det är fel att lägga över ansvaret på kvinnorna själva.

- De som sitter i de här maktpositionerna måste ta ansvar för att fördelningen blir bättre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".