Tierp mot strömmen

Friår lockar främst kvinnor över 50 som arbetar inom vården men i Tierp ser det helt annorlunda ut. Där är det nämligen fler män än kvinnor som sökt friår. På Atlas Copco i Tierp - som tillverkar verktyg till bland annat bilindustrin - har flera anställda sökt friår.

Marie Nordwall är personalchef på Atlas Copco

- Vi har fått in elva ansökningar. Alla är män.

I de flesta kommuner kommer omkring 70 procent av friårsansökningarna eller mer från kvinnor. Det gäller både i länet och i resten av Sverige. Men Tierp går helt mot strömmen, där dominerar männen bland friårsansökningarna. De flesta som söker är mellan 35 å 40 år och arbetar inom tillverkningsindustrin.

På Atlas Cocpco har man än så länge fått in 11 ansökningar. Att låta fast anställda ta friårs-ledigt är både bra och dåligt för företaget, säger Marie Nordwall.

- Kortsiktigt så innebär det produktionsbortfall och minskad effektivitet. Men på längre sikt kan det vara positivt för oss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".