Borgerligt samarbete även lokalt

Nu börjar den borgerliga alliansens arbete även märkas på det lokala planet.

Idag träffar nämligen de ledande borgerliga kommunalpolitikerna från Uppsala län riksdagspolitiker och länets distriktsordföranden i riksdagen.

Mikael Oskarsson är KD:s distriktsordförande i Uppsala län:

- Det är ett tillfälle att träffa alliansens gruppledare och på det viset ytterligare utveckla det samarbete som vi har, säger Mikael Oskarsson.

Det var Mikael Oskarsson som i höstas tog initiativ till Almungemötet, då han bjöd in de andra distriktsordförandena på middag. Han tyckte att det var ett lämpligt sätt att följa upp Maud Olofssons initiativ när hon bjöd in de borgerliga partiledarna till sin gård.

Sedan middagen i Almunge har distriktsordförandena träffats en gång i månaden. Även om de borgerliga partierna i Länet tidigare samarbetat, så är det här något nytt. Rigmor Stenmark är distriktsordförande för Centerpartiet:

- Vi har ju inte haft nån regelbundna träffar, det har ju varit mer informellt ute i kommunerna, säger Rigmor Stenmark.

Mötena kulminerar alltså idag med en stor träff i riksdagen. Bland annat pratas det om att försöka få hit samtliga borgerliga partiledare för ett gemensamt valtal. Det är tydligt att alliansen har blåst nytt liv i det lokala samarbetet mellan partierna.

Men alla distriktsordförande poängterar att det som händer på riksnivå till viss del länge funnits på det lokala planet. Magnus Graner är distriktsordförande för Moderaterna:

- Samarbetet mellan de borgerliga har ju varit mycket mer utvecklat på kommun- och landstingsnivå än på riksnivå, säger Magnus Graner.

Kontakta reportern
robert.peszkowski@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".