Upplandsanställd toppmilitär gripen för kvinnofridskränkning

En militär officer i mycket högt uppsatt position inom den svenska försvarsmakten har gripits i Uppsala misstänkt för grov kvinnofridskränkning. Anders Hedgren är informationschef på Försvarsmakten.

- Vi kan bekräfta att en försvarsanställd har hämtatstill förhör av polisen. I övrigt kan vi inte kommentera mer, säger Anders Hedgren.

Den gripne mannen är inte från Uppsala men han arbetar vid en av försvarsmaktens enheter i Uppland. Han greps på sitt arbete i förrgår och har nu förts till Skövde där ärendet nu handläggs av länskriminalen där.

Inre befäl i Skövde bekräftar att en förundersökning har påbörjats mot mannen men vill i övrigt inte lämna några fler kommentarer i nuläget. Försvarsmakten har enligt Anders Hedgren inte pratat med officeraren:

- Nej, inte sen han hämtades nej. Vi avvaktar polisens utredning, och sen får vi se under gdagen vad som händer, säger Anders Hedgren.

- Har ÖB underrättats?

- Ja, han vet om att detta hänt, och han säger i stort sett samma sak: att vi måste avvakta vad som händer.

Om mannen döms för grov kvinnofridskränkning som han är misstänkt för så kan han få fängelse i lägst sex månader och högst sex år.

Kontakta reportern
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".