Handel med svartkontrakt på frammarsch

Den illegala handeln med hyreskontrakt i Uppsala kan vara större än vad man hittills befarat. I en ny undersökning som presenterades i dag framgår att nästan hälften av de stora privata hyresvärdarna erbjudits pengar för att ge ett förstahandskontrakt.

De som säljer svartkontrakt är lätta att få tag på. Upplandsnytt ringde på en annons i UNT där en kvinna ville sälja sin stora och attraktiva hyresrätt nära Stora torget i Uppsala.

Att ta betalt för ett förstahandskontrakt på en hyresrätt är förbjudet men ändå förekommer den illegala handeln i Uppsala. Skulle lägenheten vara en bostadsrätt skulle den vara värd miljonbelopp.

Och den här typen av affärer är inte ovanliga. En ny undersökningen som preseterades av fastighetsägarna visar att omfattningen kan vara betydande. Av 20 stora, privata hyresvärdar i Uppsala som tillsammans har över 10 000 hyresrätter - uppgav 8 värdar att de erbjudits pengar för att släppa hyreskontrakt.

Idag är inte skillnaden i hyra mellan en trea i Gottsunda och en trea i centrum så stor. Fastighetsägarna som givetvis har ett egenintresse menar att det är först när man får större skillnader som den här illegala handalen försvinner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".