Kulturupplevelser och dataspel bättre för miljön

3:44 min

Kulturupplevelser, dataspel, träleksaker och ekologisk mjölk. Det är några exempel på produkter du kan sikta in dig på i julhandeln om du vill konsumera på ett hållbart sätt, enligt Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson.

Inför julhelgen handlas det ju en hel del, både i form av mat och klappar, och samtidigt pratas det om att konsumera på ett hållbart sätt. Svante Axelsson säger att ett bra första steg mot hållbar konsumtion är att handla ekologiskt, och han tipsar om vad man kan börja med:

– Kanske mjölken. Egentligen kan man säga att vindruvor och paprika är det som innehåller mest bekämpningsmedel, när man är ute och äter. Det brukar jag tänka på att för barn och andra, paprika och vindruvor, där är det ofta för mycket bekämpningsmedel. Så det är ju jättebra att ta ekologiskt i de fallen.

– Man kan ju också tänka ickemateriellt. I dag fyller min dotter år och hon fick Spotify som present. Det är en ganska bra grej, för då är det ganska lite materia, och det är ganska mycket upplevelser. Det tycker jag är ett ganska bra sätt att tänka. Kulturkonsumtion är ju miljövänligt.

När det gäller barnleksaker säger Svante Axelsson att hårda plastleksaker är bättre än mjuka plastleksaker, men att träleksaker är att föredra. Och så konstaterar han att dataspel inte är så miljöskadliga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista