Få kvinnor styr idrottsklubbar

Ordförandeposterna i idrottsklubbarna i länet domineras till stor del av män. Av de sextio största klubbarna i Uppsala län som Upplandsnytt granskat, så är det fyra som har en kvinnlig ordförande.

En av dem är Catarina Deremar i Tierpsklubben Ullfors IK:

- Jag är förvånad. Jag trodde det hade hänt saker på den här fronten, lite nedslagen blir jag faktiskt.

Vår granskning av klubbarnas huvudstyrelser visade häromdan att de flesta poster upptas av män. Men nu visar det sig också att en stor majoritet av den högsta positionen i en klubb, ordförandeposten, domineras av män. Bara fyra av de 60 största klubbarna i länet har en kvinna som ordförande. Det är Inger Andreasson i Vindhemspojkarna, Lena Svensson i Bålsta Gymnastikklubb, Clarrie Leim i Älvkarleby Golfklubb och Catarina Deremar i Ullfors IK, en ren fotbollsförening. För flera år sen fick hon förfrågan om att vara med i styrelsen:

- Jag tackade nej för jag kan ingen fotboll.

Men det var ju just därför de hade frågat henne, klubben tyckte de behövde någon som saknade känslomässiga band till sporten i fråga. Nu sitter hon som ordförande sen några år tillbaka, och det kan vara flera saker som glöms bort om det är en man som sitter som ordförande tror hon, till exempel tjejlaget i klubben.

- Det borde kunna bli bättre absolut, säger Örjan Abrahamsson, ordförande i Upplands idrottsförbund.

kontakta reportern: alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".