Akademiska sjukhuset i Uppsala. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Inget skadestånd till anhöriga efter TV-serie

2:54 min

Uppsala läns landsting behöver inte betala skadestånd till anhöriga till den patient som filmats av TV3 i serien Sjukhuset. Det har Uppsala tingsrätt kommit fram till. Men Centrum för rättvisa räknar med att överklaga domen.

Jens Larsson är chefsjurist vid Landstinget i Uppsala:

-Våra tankar går först och främst till de anhöriga i den här processen och vi beklagar deras känslor inför domen.

Han menar att domen är ett kvitto på att Akademiska sjukhuset i Uppsala kan hantera svåra etiska frågor.

Tre anhöriga till patienten hade med hjälp av organisationen Centrum för rättvisa krävt landstinget på skadestånd. Det var mannens hustru, dotter och dotterdotter, som yrkade på 125 000 kronor i skadestånd vardera för den kränkning de menar sig utsatta för när de oförberett efter mannens död fick se bilder från hans sjukhusvistelse som var hans sista tid i livet.

Under själva rättegången i Uppsala tingsrätt nämndes yttrandefrihetsgrundlagen bara helt kort, och att tingsrätten nu anser att det är den som ska tillämpas i det här fallet kommer som  en överraskning för Centrum för rättvisa och dess jurist Anna Rogalska Hedlund:

-Det tingsrätten här framförallt tittar på är om sjuksköterskorna har meddelarfrihet, och därför skulle landstinget kunna undgår ansvar. Det är ett helt bakvänt resonemang. För det första kan inte en myndighet göra gällande att man har yttrandefrihet, det är något som tillkommer enskilda medborgare. När det gäller just sjuksköterskorna så är ju det första problemet att dom uttalar sig i tjänsten. Och uttalande i tjänsten omfattas inte av meddelarfriheten överhuvudtaget. Det är ett led som tingsrätten, så vitt jag kan se, helt hoppar över i sin dom, säger Anna Rogalska Hedlund.

Organisationen Centrum för rättvisa kommer att överklaga fallet Svea hovrätt. De menar att domen innebär att det är  fritt fram för landstingen att låta kommersiella tv-bolag filma patienter utan tillstånd. Om organisationen skulle förlora i Svea hovrätt så är det organisationen som står för de anhörigas rättegångskostnader.

-Nu känns det mest tomt, man är besviken så klart, säger patientens dotter Susanna Engström i en kommentar.

Centrum för rättvisa räknar med att överklaga domen. Det är även organisatioen som betalar de anhörigas rättegångskostnander om de förlorar målet.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista