Uppsala firar 200 års fred

1:16 min

2014 firar Sverige och Uppsala 200 år av fred. Uppsala kommun kommer under hela året på olika sätt att uppmärksamma stadens kopplingar till fredsarbete. Fredsårsfirandet startade med den traditionsenliga nyårskonserten i universitetsaulan i går.

Uppsala har en stolt fredstradition att falla tillbaka på, med bland annat fyra mottagare av Nobels fredspris med koppling till staden. Därför satsar kommunen 3 miljoner kronor på att ytterligare stärka Uppsalas kopplingar till fredsforskning och fredskultur. Seminarier, vernissage och musikaler kommer att avlösa varandra, och firandet startar redan nu med årets nyårskonsert, där bland andra Jan Eliasson och världssopranen Barbara Hendricks deltar.

Kulturdirektör Sten Bernhardsson tror att man kommer kunna hålla intresset vid liv under hela året.

- Tanken är att det här ska vara något som påverkar hela året och att man inom ramen för den ordinarie verksamheten - på bilioteket, konstmuseet, på teatrarna etc - ska uppleva att verksamheten på ett eller annat sätt ansluter till fredsåret. Så tanken är att det ska vara som en krusning över hela året, med vissa höjdpunkter.

15 augusti 1814. Sedan dess har Sverige officiellt befunnit sig i ett tillstånd av fred. Men konfliktfria har åren inte varit, och Sveriges deltagande i Afghanistankriget komplicerar bilden. Något Sten Bernhardsson är väl medveten om.

- Vi välkomnar verkligen en debatt, en diskussion och ett samtal omkring vad fred är, vad fred innebär och vad som händer när freden uteblir.