Protester mot enhetstaxa på bussarna

Nu växer protesterna mot förslaget med en 50-procentig prishöjning för månadskortet på stadsbusstrafiken i Uppsala. En facebook-grupp och en namninsamling på internet har dragit igång som kräver att förslaget dras tillbaka.

Det var Karolina Johansson som dagligen åker med stadsbussarna från Gottsunda till sitt jobb på Akademiska sjukhuset som startade den här protesten.

– För att jag tycker det är orimligt att vi som bor i stan ska drabbas av att de sänker priserna för de som pendlar långt, säger hon.

Hur kommer det här påverka dig?

– Det kommer att bli väldigt dyrt. Jag har råd, men jag tycker att det är väldigt omotiverat att jag ska betala lika mycket som de som åker från Gävle till Uppsala.

Det nya 30-dagarskortet ska gälla i hela länet och alla betalar 790 kronor. Det betyder billigare månadskort för de som åker långt, men för dom som bara åker med stadsbussarna betyder det en höjning med 50 procent.

Landstingsrådet Johan Örjes som har kollektivtrafik som sitt ansvarsområde säger så här om kritiken.

– Vi förstod ju att alla inte skulle uppsakatta det här med ett enhetligt kort till ett pris som gäller all trafik. Så vi är inte förvånade.

Finns det någonting i kritiken som du tycker är rimligt?

– Jag förstår ju deras synpunkter och det här har ju funnits med i våra överväganden och i de diskussioner som vi har haft. Men vi har ändå landat i det här förslaget, för på totalen så kommer det att vara bra för resenärerna och invånarna i Uppsala län, säger Johan Örjes.

Den facebook-grupp som protesterar mot dyrare månadskort på stadsbussarna i Uppsala har snabbt fått mer än 2 000 gillare och namninsamlingen på nätet har omkring 1 700 underskrifter.

– Jag hoppas att politikerna fattar ett annat beslut. De borde hitta ett busskort för oss som reser i stan, med de gröna bussarna och ett annat för resten av länet, säger Karolina Johansson som drog igång nätprotesten mot förslaget.