1 av 2
2 av 2
Strukturplan för Ulleråkersområdet. Bild: Landstinget i Uppsala län & Sweco

Uppsala kommun köper Ulleråker - 6000 bostäder planeras

2:07 min

En av landets största fastighetssaffärer är klar att genomföras i Uppsala. För drygt 1,8 miljarder kronor köper Uppsala kommun Ulleråkersområdet av landstinget, i syfte att bygga 6 000 nya bostäder. 

Och byggstart kan ske redan inom ett år, säger kommunstyrelsens ordförande  i Uppsala, Fredrik Ahlstedt (M).

– Vi har en hög ambitionsnivå, så vi hoppas kunna färdigställa de här 6 000 bostäderna på fem till sju år, säger han.

Vad kommer det betyda för Uppsala?

– Det ger oss möjlighet att fortsätta växa. Näringslivet kan växa, universitetet kan växa och människor får möjlighet att flytta till Uppsala.

Det handlar om ett av de största bostadsprojekten i Sverige på senare år, i varje fall utanför Stockholmsområdet.

Av de cirka 6000 lägenheterna ska 30 procent bli hyresrätter och 70 procent bostadsrätter.

Med det här projektet fullföljs omvandlingen av Ulleråker från platsen för ett av landets största mentalsjukhus till ett modernt bostadsområde.

I Ulleråker har sjukvård bedrivits sen början av 1800-talet, även om namnet Ulleråkers sjukhus tillkom först 1931, då det blev officiellt statligt sinnessjukhus för Uppsala och Stockholms län.

Här har många kända namn under åren varit intagna för psykiatrisk vård, till exempel nationalskalden Gustaf Fröding som vårdades här redan på den tiden det gick under namnet Uppsala hospital.

I takt med att de psykiatriska slutenvårdsplatserna har avvecklats och psykiatrin allt mer flyttats till Akademiskas område, så har landstingets användning för Ulleråker avtagit, och nu är det alltså dags att sälja av det.

Något som i sin tur gör att landstinget får in över 1,8 miljarder, som bland annat kommer att satsas på de ny- och ombyggnader som går under namnet Framtidens Akademiska och som redan är påbörjade.

– Med de här pengarna kan vi se till att bygga en toppmodern sjukvård. Det här är ju en viktig satsning även för personalens arbetsmiljö. Moderna lokaler är bra lokaler som är bra att jobba i, säger landstingsstyrelsens ordförande Erik Weiman (M).

För att få en stabil grund för affären oavsett utgång i kommande val har moderaterna i kommun- och landstingsledning även förhandlat med det största oppositionspartiet, Socialdemokraterna, som stöder uppgörelsen.

Bland dem som redan bor i Ulleråker ser man både möjligheter och risker.

– Vi kanske får hit en riktig affär också, så småningom. Men jag tycker inte om om man börjar bygga ner mot ån. Vi som bor här har ju den som rekreationsområde, säger en boende.

Det aktuella området är på totalt 774 000 kvadratmeter och drygt hälften av ytan bedöms som lämplig att bygga på, och förutom bostäder planeras det också bli ett lokalt centrum med handel och olika service.

Överlåtelsen av marken sker första mars i år, då också hela köpeskillingen på 1 835 000 000 kronor ska betalas. Priset har satts utifrån en extern marknadsvärdering.

– Det här är en ganska stor affär för Uppsala kommun. Det är mycket pengar, men den är också väldigt viktig för Uppsala kommun. Det ger oss möjlighet att fortsätta vårt envetna arbete med att bygga fler bostäder i Uppsala, säger kommunstyrelsens ordförande, Fredrik Ahlstedt (M).

Hur attraktivt bedömer du att det här området blir?

– Jag tror att det här området blir väldigt attraktivt. Det är många som redan bor där idag som tycker att det är ett fint område, men det är ju väldigt nära till Resecentrum och till många arbetsplatser, både på universitetet och andra arbetsgivare längs Dag Hammarskjöld-stråket, säger Ahlstedt.

Landstinget har fortfarande verksamhet i några lokaler på Ulleråker och kommer i fortsättningen att hyra dessa av kommunen, på samma sätt som andra hyresgäster i området.

Innan överenskommelsen kan träda i kraft måste den godkännas av Uppsala kommunfullmäktige den 27 januari och av landstingsfullmäktige den 4 februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista