Här på gården mellan Kungsgatan och järnvägen är tiovåningshuset tänkt att stå. P O Sporrong och Sten Åke Bylund. Foto: Mårten Nilsson / Sveriges Radio

Rekordhögt nybygge i Uppsala orsakar protester

2:05 min

Ett tiovåningshus planeras i centrala Uppsala. Ett hus som i så fall skulle bli det högsta i Uppsala centrum. Men det här möts av protester från föreningen Vårda Uppsala.

Föreningen Vårda Uppsala menar att ett så högt hus i stadskärnan skulle bryta mot de byggregler som hittills gällt och skapa ett prejudikat för att börja bygga högre i Uppsala centrum.

- Tio våningar skulle bli det högsta här i stadskärnan och säkert mana till efterföljd, säger P O Sporrong i Föreningen Vårda Uppsala.

Också Sten Åke Bylund i föreningen varnar för följderna:

- Skuggiga, mörka gårdar och ett annat utseende på Uppsalas historiska stadskärna intill Linnéträdgården.

Det är vid Kungsgatan mot järnvägen till, snett emot den plats där gamla brandstationen låg vid Skolgatan, som HSB och Inpress vill bygga ett nytt flerbostadshus.

Mot Kungsgatan är det tänkt att höjden ska vara fyra våningar. Men sen inåt gården kommer först ett parti med sex våningar som till sist övergår till tio våningar. Det är det sistnämnda som Föreningen Vårda Uppsala protesterar mot. Föreningen pekar på att kvarteret ingår i Uppsalas stadskärna som är klassad som riksintresse. 

Föreningen påminner också om vad som sägs i kommunens egen översiktsplan från 2010 där det heter att byggnadshöjderna ska hållas nere inom den historiska stadskärnan. Föreningen Vårda Uppsala menar att det nu är kommunens sak att skydda stadskärnan från ett tiovåningshus:

- Det är inte byggarens uppgift att ta ett hundraårigt ansvar, det är kommunens, säger Sten Åke Bylund.

Liv Hahne, moderat och ordförande för kommunens plan- och byggnadsnämnd:

- Jag har hört deras invändningar om höjden på huset. Detta är väldigt centralt i Uppsala och då väcker det också större känslor.

Det står i kommunens översiktsplan att ni ska vara försiktiga med att bygga högt?

- Ja, det stämmer. Och det står att vi ska kontrollera siktlinjerna i samband med högre bebyggelse, och det kommer vi att göra.

Blir det tio våningar?

- Vi ska pröva det nu, och sen kommer planen att granskas. Om det blir tio eller åtta eller sex våningar, det kan jag inte svara på i dag, säger Liv Hahne (M) som är ordförande i kommunens plan- och byggnadsnämnd.

Liv Hahne räknar med att plan- och byggnadsnämnden ska kunna ta ställning till huset de närmaste månaderna.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista