Jan-Erik Wahlund, docent vid Institutet för rymdfysik,Uppsala universitet. Foto: Christer Engqvist/SR

Farligt med skrot i rymden

4:05 min

Satelliter och rymdskrot skapar trängsel och problem i rymden. Om inget görs för att städa upp kan det bli fler olyckor och leda till konflikter länder emellan. EU jobbar just nu med en ny uppförandekod och det är viktigt att något händer inom tio år säger Jan-Erik Wahlund som är docent vid Institutet för rymdfysik vid Uppsala universitet.

Idag finns det runt tusen aktiva satelliter i rymden och ett 60-tal länder är på plats. Det finns också en betydande mängd rymdskrot i omlopp.

– Just nu händer det inte så många olyckor men det kommer att göra framöver, det börjar bli trångt där de flesta satelliter vill vara. Och där finns också mycket rymdskrot, säger Jan-Erik Wahlund

Men hur man städar rymden är komplicerat fortsätter han. Dels måste rymdskrot, som muttrar, lokalieras och sen måste man försöka samla ihop det. Metoder för att göra detta utvecklas inom amerikanska, europeiska och även japanska rymdorganisationer.

– Det måste bli av annars sitter vi kvar här på jorden. Det finns en väldig nytta med rymdfarkoster, dagligen använder ni förmodligen någon, om inte annat ser ni på vädret varje dag och då är en rymdfarkost inblandad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista