Mögel stänger köket på Tallparksgården i Öregrund

1:24 min

Köket vid äldreboendet Tallparksgården i Öregrund har köket stängts på grund av problem med mögel. Upplandsnytt har flera gånger rapporterat om problem med luft och ventilation på hemmet under de senaste åren.

Efter jul- och nyårshelgerna har nu arbetsmiljön i köket dömts ut.

-Det är en skada i en frukt- och grönsakssval som gett dålig lukt och mögelbildning, säger Kristina Woxdahl Pihl, Kommunals huvudskyddsombud på Östhammars kommun.

Näsa för mögel, det kan man säga att personalen på Tallparksgården har fått. Gång på gång har möglet dykt upp. För några år sen ledde den unkna lukten fram till att bland annat matsalarna, både de boendes och personalens, mögelsanerades.

Nu är det alltså dags igen. Den här gången i köket, som redan sanerats två gånger. På Östhammars kommun säger man att man haft koll på problemen och att åtgärder var inplanerade.

-Det här har eskalerat under jul- och nyårshelgen. Då hade det blivit en ammoniakdoft. Det var ju en åtgärd som vi hade planerat att vi skulle göra i december eller januari, säger kommunens måltidschef Annelie Wallén.

I Tallparksgårdens kök har 70 lunch- och middagsportioner mat tillagats varje dag. Någon fara för maten som tillretts har det inte varit. Personalen som skött matlagningen flyttas nu tillfälligt till köket på Frösåkersskolan i Östhammar. Där kommer Tallparksgårdens mat att lagas för att sedan köras till Öregrund. Tidigast om en månad kommer köket vara färdigsanerat och den mögeldrabbade svalen ersatt av kylskåp.