Tio år sedan händelserna i Knutby

2:12 min

I morgon är det tio år sen händelserna i Knutby, ett av de mest uppmärksammade kriminalfall som inträffat i Sverige.

En kvinna i ortens pingstförsamling sköts till döds och en man i församlingen skottskadades svårt under mystiska omständigheter, händelser som gjorde den lilla orten utanför Uppsala riksbekant och känd även utanför Sveriges gränser.

– Jag vet att folket i Knutby, i byn, de vet, de tittar på oss och vänder sig om och kikar lite, de vet att vi hör ihop, de ser ett rent folk. Alltså, det är skillnad mellan helig och ohelig, det är skillnad mellan ren och oren, sa Åsa Waldau i en bandinspelning från Knutbyförsamlingen.

Pingstförsamlingen i Knutby var inte vilket församling som helst, det lät pastorn Åsa Waldau förstå, hon som också kallades Kristi brud. Och att det inte var en vanlig församling var också nåt som allmänheten skulle få veta tydligt nog det här året 2004.

Den historia som rullades upp månaderna efter morddramat avslöjade häpnadsväckande interiörer inifrån denna kristna församling, där den ledande pastorn Helge Fossmo bedrog sin fru med flera kvinnliga församlingsmedlemmar och styrde en av älskarinnorna till att mörda pastorns egen fru och till att försöka mörda en av de andra älskarinnornas man.

Atmosfären i församlingen hade tiden före varit så hård att ett antal medlemmar hade lämnat den, en ton som slagits an inte minst av Helge Fossmo.

– Är det nån som inte känner: "jag måste få alla själavårdares tid till hjälp nu"? Då kan jag känna så här, att jag skulle vilja ta en piska och (ljudhärmar ett piskslag), och säga: "skärp dig, människa!"

Det visade sig till slut att Helge Fossmo hade använt sin status i församlingen till att göra familjens barnflicka, som var en av hans älskarinnor, till vad han kallade en Guds torped, genom att intala henne både direkt och genom anonyma sms till henne som han påstod kom från Gud, att hon måste döda de två utpekade personerna, detta som en prövning för att få Guds nåd.

Då hon åkte till Knutby den morgonen den tionde januari för att utföra sina dåd så hade hon telefonkontakt med Helge Fossmo.

– Jag närmar mig Knutby och stannar före Almunge och då vet jag att nu är det tid. Och då säger jag:"vänta lite, får jag bara fråga en sak? Är du säker på att jag får nåd om jag gör det här?"

Barnflickan fälldes för mord och mordförsök och Helge Fossmo för anstiftan till brotten, han dömdes till livstids fängelse i ett kriminalfall som orten Knutby förmodligen alltid kommer att förknippas med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista